STRES I PSORIJAZA

Psorijaza je dugotrajno, neugodno stanje kože koje je povezano sa stresom na nekoliko načina. Ne samo da stres može potaknuti rasplamsavanje psorijaze, nego i život s psorijazom može imati štetan učinak na opće mentalno zdravlje osobe.

Kod osoba sa psorijazom, imunološki sustav potiče prekomjernu proizvodnju stanica kože. Takve stanice se manifestiraju kao crvene nakupine („fleke“) prekrivene srebrnkastim ljuskama, i mogu se manifestirati na cijelom tijelu.

Kako stres uzrokuje psorijazu?

Psihološki stres povezan je s fizičkom upalom u tijelu, što može pogoršati stanja poput psorijaze.

Liječnici znaju da problem s imunološkim sustavom uzrokuje prekomjeran rast stanica kože koji je karakterističan za psorijazu. Međutim, temeljni uzroci ovog imunološkog odgovora još nisu poznati.

Psihološki stres može potaknuti izbijanje psorijaze. Isto tako, smanjena razina psihološkog stresa dovodi do povlačenja vanjskih simptoma. Nedavna studija bilježi da se u 68% odraslih osoba s psorijazom nakon stresnog incidenta bilježi pogoršanje stanja.

Znanstvenici ne znaju točno zašto stres uzrokuje pogoršanje kod psorijaze, ali vjeruju da se to odnosi na učinak stresa na upalu. Psihički stres uzrokuje ubrzanu proliferaciju stanica i upalni proces u psorijazi i psorijatičnom artritisu putem oslobađanja različitih medijatora iz senzornih nervnih vlakana u koži i zglobovima. Jedna od novijih studija ukazuje da čimbenici stresa mogu povećati odgovor imunološkog sustava koji je uključen u upalu. To znači da ako se nalazite pod psihološkim stresom može dovesti do fizičke upale u tijelu. S druge strane, povećana upala može pogoršati simptome psorijaze.

Spomenuta studija također sugerira da povećanje upalnih stanica koje proizlaze iz stresa otežava simptome psorijaze. Također, postoji studija koja je pokazala da su žene s depresijom izložene većem riziku razvoja psorijaze.

Dok istraživači još uvijek istražuju odnos depresije i upale, njihova povezanost može utjecati na buduće liječenje psorijaze.

Kako upravljati pokretačem psorijaze

Tai chi, yoga, meditacija, masaža, vježba, (…) mogu pomoći u ublažavanju psihičkog stresa i ublažavanju simptoma psorijaze. To su samo neke od aktivnosti koje pomažu u oslobađanju endorfina, „sretnog hormona“, koji smanjuje osjećaj stresa i potiče osjećaj dobrobiti, što bi u konačnici trebalo smanjiti fizičke i psihičke učinke stresa na čovjeka.

Izbjegavanje pušenja ili pijenja previše alkohola i konzumiranje zdrave, uravnotežene prehrane također može biti korisno za upravljanje stresom. Ponekad je, međutim, teško upravljati razinama stresa, unatoč pozitivnim promjenama u životnom stilu, i u tom bi slučaju trebalo potražiti savjet i pomoć stručnjaka. Jedna od studija ukazuje na to da rani pristup upućivanju na psihološku intervenciju može biti važan način upravljanja psorijazom.

Psorijaza i mentalno zdravlje

Psorijaza ne samo da može uzrokovati fizičku nelagodu, već može utjecati i na samopoštovanje.

Stres može izazvati pogoršanje psorijaze, a psihološki moment koji se pojavljuje može utjecati na mentalno zdravlje osobe. To može dovesti do začaranog kruga stresa i stresne psorijaze.

Psorijaza je dugotrajno stanje čiji svrbeži i bol mogu izazvati veliku nelagodu. Od proljeća do jeseni, zbog vremenskih prilika – visokih temperatura psorijaza na tijelu postaje vidlijva radi ljetne odjeće, što kod većine psorijatičara izaziva osjećaj nelagode. Kombinirani učinci fizčke nelagode i samosvijesti mogu imati značajan utjecaj na mentalno blagostanje osobe. Studija je pokazala da je kronični stres do 2015. godine imao značajan utjecaj na zdravstvenu kvalitetu života osoba s psorijazom. Utvrđeno je da je kognitivna bihevioralna terapija (CBT) učinkovita u pomaganju onim osobama s psorijazom koja imaju problema sa mentalnim zdravljem kao rezultat njihovog stanja.

Razumijevanje kako smanjiti utjecaj okidača, kao što je stres, može smanjiti negativni učinak koji psorijaza može imati na život osobe.