PSORIJAZA – 2. dio

Mogućnosti liječenja

Liječenje kronične plak psorijaze ovisi o težini bolesti. U liječenju blage psorijaze primjenjuju se različiti lokalni pripravci. Za srednje tešku psorijazu do tešku psorijazu uz lokalne se pripravke primjenjuje fototerapija, sustavna terapija, biološka terapija, te tzv. psihosocijalna terapija, tj. edukacija oboljelih, osiguravanje informacija o bolesti i mogućnostima liječenja, te grupne terapije u kojima se se sudionici suočavaju s anksioznosti, stresom, sramom, krivnjom i osjećajem manje vrijednosti, kao i provođenje relaksacijskih tehnika za smanjenje stresa.

Prirodni činitelji u liječenju psorijaze

Naftalanoterapija se u RH primjenjuje u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju “Naftalan” u Ivanić-Gradu. Kupelji s naftalanom mogu se primjenjivati 1-2 puta na godinu tijekom 2-4 tjedna. Može se primjenjivati i u kombinaciji s UVB terapijom i helioterapijom.

Naftalanoterapija

Izvor: SB Naftalan

Fototerapije

Izvor: SB Naftalan

Na temelju dobi početka bolesti postoje dva oblika vulgarne psorijaze:

  1. Tip I psorijaze se nasljeđuje; bolest započinje u mlađoj životnoj dobi (prije 40. godine) i tijek bolesti je teži nego u tipa II.
  2. Tip II psorijaze se javlja sporadično u kasnijoj životnoj dobi (nakon 40. godine) i ne nasljeđuje se.

Dakle, za očitovanje kliničke slike bolesti u genetski podložne osobe potrebni su različiti vanjski čimbenici (trauma, bakterijske i virusne infekcije) ili unutarnji (stres, trudnoća, endokrini ili metabolički poremećaji) koji pokreću prvi nastup bolesti ili svako sljedeće pogoršanje.

Psihički stres vrlo često prethodi prvom nastupu psorijaze i u čak 30-40% bolesnika uzrokuje pogoršanje kliničkog tijeka bolesti. Glede klimatskih čimbenika, sunčevo svjetlo poboljšava kliničku sliku psorijaze i većina bolesnika ljeti nema psorijatičnih promjena na koži. Pojedine navike poput pušenja, alkohola također pogoršavaju tijek psorijaze.