Naftalanoterapija – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju NAFTALAN

Naftalan je zemno mineralno ulje koje se dobiva destilacijom naftenske nafte i ubraja se u prirodne ljekovite činitelje.

Naftenska nafta je nastala iz biološkog, organskog materijala taloženjem ostataka uginulih mikroorganizama (fitoplanktona, zooplanktona, bakterija, algi i viših kopnenih biljaka) na dna mora ili jezera, gdje su bili prekriveni mineralnim česticama. Ova vrsta nafte sadrži visok postotak naftenskih ugljikovodika, od kojih izdvajamo sterane, spojeve koji su strukturom sličini steroidnim hormonima te provitaminu D. Upravo se steranima pripisuje ljekovito djelovanje naftalana. Nalazište “kriške nafte” kod Ivanić-Grada otkriveno je 60-tih godina prošlog stoljeća. Ispitivanjima svojstava “kriške nafte“ isključena su njena moguća kancerogena i toksična djelovanja.

NAFTALANOTERAPIJA

U SB Naftalan razvijena je naftalanoterapija, dokazano učinkovita metoda u liječenju kronične bolesti psorijaze i rehabilitaciju s njom povezanog psorijatičnog artritisa, i raznih reumatskih bolesti. Naftalan djeluje protuupalno i desenzibilizirajuće s učinkom na metabolizam bjelančevina i elektrolita.

U naftalanoterapiji koriste se neki jedinstveni postupci, kao: kupke u kadama s naftalanom, iontoforeza s naftalanom, mastikoterapija (kombinacija naftalana, parafina i kamfora radi smanjenja boli i oporavka osoba nakon moždanog udara), ultrazvuk s naftalanom te fototerapija.

Na Odjelu dermatologije prate se medicinski trendovi i razmjenjuju se iskustva s drugim stručnjacima o najnovijim metodama u liječenju kožnih bolesti. Također, prenose se iskustva i znanja u medicinskoj primjeni naftalana. Četiri specijalista dermatologije redovito sudjeluju na medicinskim skupovima u zemlji i inozemstvu.

NA ODJELU DERMATOLOGIJE LIJEČE SE KOŽNE BOLESTI:
 • psorijaza
 • atopijski dermatitis
 • kontaktni dermatitis
 • sklerodermija
 • stanje nakon opeklina

SB Naftalan je jedinstven u svijetu po primjeni naftalana u liječenju kožnih bolesti, a naročito psorijaze. Taj blagotvorni prirodni činitelj rijedak je ljekoviti resurs koji se osim u bolnici Naftalan u medicinske svrhe koristi još u Azerbajdžanu. Osim naftalana veliku ljekovitu ulogu ima i slana termalna voda, koja zbog svog sastava- fluor, klor, natrij – ima osobine mora te se smatra ostatkom iščezlog Panonskog mora.

Za liječenje kožnih bolesti u primjeni je veliki izbor terapija, a najviše se koriste:

 • naftalanoterapija
 • kupanje u termomineralnoj vodi
 • darsonvalizacija
 • fototerapija
 • magnetoterapija

Naftalanoterapija se primjenjuje kod kožnih bolesti (psorijaza, neurodermitis) te kod bolesti koštano-mišićnog sustava (upalne reumatske bolesti: reumatoidni artritis, psorijatični artritis, degenerativne bolesti zglobova i kralježnice, izvanzglobni reumatizam).

Metode primjene naftalana dijelimo na opće i lokalne.

OPĆA PRIMJENA NAFTALANOTERAPIJE KROZ
 • naftalanske kupke u kadi i
 • premazivanje čitavog tijela naftalanom.

Pacijent je u naftalanskoj kupki uronjen u naftalan temperature 34-38 stupnjeva Celzijusa do ramenog pojasa, u trajanju od 12-14 minuta.

Pacijenti premazani naftalanom još se obasjavaju Solux lampom u trajanju od 15-20 minuta.

TERAPIJE U NAFTALANU

Liječenje naftalanom – Pacijent ostaje u kadi s naftalanom 12 minuta svaki dan, osim nedjelje. Nakon svakog pacijenta naftalan se uz pomoć moderne tehnologije sterilizira kako bi bio zdravstveno i higijenski ispravan za novog pacijenta.

Premazivanje naftalanom – provodi se kao terapija u večernjim satima za pacijente s psorijazom. Može se provoditi i kao nadomjestak naftalanskim kupkama ukoliko postoji kontraindikacija zbog koje pacijent ne smije koristiti kupku u kadi.

Liječenje slanom termalnom vodom – svakodnevno se provode vježbe u bazenu sa slanom termalnom vodom pod vodstvom fizioterapeuta. Vježbe traju 30 minuta.

Mastikoterapija – kruti pripravak naftalana, parafina i voska koji se aplicira kao oblog (zamatanje) ili otopina (umakanje) koja hlađenjem postaje kruta te se koristi za razgibavanje malih zglobova na šakama.

Fototerapija – primjenjuje se kod osoba s kožnim bolestima. Istovremena primjena naftalanoterapije i fototerapije daje bolji terapeutski učinak. U kabini s UVA i UVB svjetlom provodi se fototerapija cijelog tijela. Parcijalna fototerapija provodi se kod pacijenata s promjenama na dlanovima i tabanima.