21ožu./19

PREHRANA I PSORIJAZA

 

Svi znamo da prehrana – način prehrane, namirnice koje konzumiramo, način pripreme, količina i td. utječu na naše opće stanje organizma. Isto tako, tijekom niza godina, «iskristalizirao» se niz namirnica / hrane koje imaju blagotvoran učinak na bolest, ali i onih koje bi trebalo izbjegavati.

Na temelju spoznaja nakon dugogodišnjeg praćenja velikoga broja bolesnika sa psorijazom može se zaključiti da bi prehrana bolesnika sa psorijazom trebala biti jednostavna i uravnotežena, zdrava prehrana. Bolesnici sa psorijazom trebaju održavati idealnu tjelesnu težinu i svakodnevnu pozornost posvetiti kretanju, tjelovježbi i sportu.

Mnoga istraživanja vezana uz pravilnu prehranu i psorijazu pokazuju da se nekim određenim izborom namirnica može utjecati na tijek psorijaze, ali nijedna nije znanstveno dokazana. Odavno je poznato da se poboljšanje stanja kože postiže ograničenjem kalorija u prehrani. Opaženo je da pretilost negativno utječe na tijek psorijaze.

Continue reading

22sij./19

STRES I PSORIJAZA

 

stres i psorijaza dugotrajno, neugodno stanje kože

Psorijaza je dugotrajno, neugodno stanje kože koje je povezano sa stresom na nekoliko načina. Ne samo da stres može potaknuti rasplamsavanje psorijaze, nego i život s psorijazom može imati štetan učinak na opće mentalno zdravlje osobe.

Kod osoba sa psorijazom, imunološki sustav potiče prekomjernu proizvodnju stanica kože. Takve stanice se manifestiraju kao crvene nakupine („fleke“) prekrivene srebrnkastim ljuskama, i mogu se manifestirati na cijelom tijelu.

Kako stres uzrokuje psorijazu?

Continue reading

09sij./19

PSORIJAZA – 2. dio

lječenje psorijaze, nftalan proizvodi

Mogućnosti liječenja

Liječenje kronične plak psorijaze ovisi o težini bolesti. U liječenju blage psorijaze primjenjuju se različiti lokalni pripravci. Za srednje tešku psorijazu do tešku psorijazu uz lokalne se pripravke primjenjuje fototerapija, sustavna terapija, biološka terapija, te tzv. psihosocijalna terapija, tj. edukacija oboljelih, osiguravanje informacija o bolesti i mogućnostima liječenja, te grupne terapije u kojima se se sudionici suočavaju s anksioznosti, stresom, sramom, krivnjom i osjećajem manje vrijednosti, kao i provođenje relaksacijskih tehnika za smanjenje stresa.

Prirodni činitelji u liječenju psorijaze

Naftalanoterapija se u RH primjenjuje u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju “Naftalan” u Ivanić-Gradu. Kupelji s naftalanom mogu se primjenjivati 1-2 puta na godinu tijekom 2-4 tjedna. Može se primjenjivati i u kombinaciji s UVB terapijom i helioterapijom.

Continue reading